Vanaf €125,- gratis verzending In 1-3 werkdagen verzonden* Handgemaakt en met liefde ingepakt
0Winkelmand
Product is toegevoegd Bekijk

Subtotaal: 0,00

Bekijk winkelwagenAfrekenen

x Sluiten

Morgen, gister, straks, vandaag..

Tijdsbesef bij jonge kinderen aftelkalender gratis downloaden

Een tijdje geleden plaatste ik een oproep voor nieuwe gastbloggers. Daar zijn leuke reacties op gekomen en het eerste nieuwe gastblog is van Manon. Zij schrijft in dit blog over tijdsbesef bij jonge kinderen.

Tijdsbesef bij jonge kinderen kan soms voor verwarring en frustratie zorgen. Dat merk ik dagelijks in mijn beroep als juf van jonge kinderen. En ook bij mijn lieve neefjes(3/4) en nichtje(6). Structuur en regelmaat helpen tijdsbesef te ontwikkelen.

Zo weten dreumesen al goed dat wanneer ze worden opgehaald bij het kinderdagverblijf, ze thuis eerst gaan eten en daarna nog mogen spelen voordat ze naar bed gaan.

“Omaaaa ik ben wakker! Komen papa en mama mij nu halen?!”

Als kind logeerde ik bij mijn opa en oma. Ik wilde niet slapen, want mijn lievelingsknuffel lag nog thuis. Oma zei: “als je wakker wordt, komen papa en mama je weer halen.” Je raadt het natuurlijk al… Rond middernacht werd ik wakker en no way dat ik nog ging slapen. Want papa en mama zouden mij toch komen halen, dat had oma gezegd!Gelukkig waren zij net thuis van een feestje, dus werd ik opgehaald. Dit is een voorbeeld hoe tijd verwarrend kan zijn voor kinderen.

Als je tegen je kind zegt: “straks gaan we naar bed“ dan is dit lastig te begrijpen.
Want wanneer is straks? De begrippen straks, gisteren, vandaag en morgen zijn voor kinderen tot 3 jaar vaak te abstract.

Het helpt om een activiteit aan het begrip te koppelen. Denk hierbij aan straks, na het tandenpoetsen, ga je slapen.
En morgen, als het weer licht wordt brengt papa je naar oma. Zo leren kinderen dat straks eerder is dan morgen.

Helpen met aftellen.

Mijn neefje wilt het liefst elke dag met ons spelen. En is altijd mega enthousiast als hij hoort dat hij kan komen logeren. Dat is voor ons heel leuk, maar voor hem duurt elke dag wachten te lang. Zijn moeder heeft bedacht dat het helpt, om hem pas kort van te voren te vertellen dat hij gaat logeren. Afgelopen week kwam hij weer een keer bij ons logeren.

Voor het wachten bedacht ik het volgende. Ik stuurde hem een kaart waarop stond dat hij mocht komen logeren én een aftelkalender. Ik legde hem uit dat elke keer als hij wakker werd, hij een vlag mocht inkleuren. Als hij alle vlaggen gekleurd had, was het de dag dat hij mocht komen logeren. Zijn moeder hing de kaarten in zijn speelhoek. Elke ochtend liep hij zelf naar de speelhoek om een vlag in te kleuren. Nu wist hij beter hoe lang hij moest wachten. Hij dacht elke dag zelf aan de vlaggetjes. Het was zó leuk om te zien hoe enthousiast hij hiermee bezig was!

Op een speelse manier tijd visueel maken helpt vaak goed bij kinderen.
De aftelkalender kan je ook gebruiken voor andere gebeurtenissen, denk aan een vakantie, verjaardag of Sinterklaas.

 

Aftelkalender.

Je kan zelf een aftelkalender maken met je kinderen, er zijn genoeg voorbeelden te vinden op internet. Hier op het blog vind je ook verschillende aftelkalenders. Zo is er eentje voor het aftellen van een verjaardag en voor Sinterklaas. (Die voor 2018 komt binnenkort online). Deze kun je gratis downloaden bij de free printables.

Vind je het leuk als Manon een aftelkalender voor je maakt? Check dan snel haar creatieve Instagrampagina voor meer informatie. Volg je haar al? Je kunt haar vinden onder: @love2give.m

Liefs van Manon en Cindy